Космическият кораб Double Asteroid Redirection Test (DART) на НАСА  се

...
Космическият кораб Double Asteroid Redirection Test (DART) на НАСА  се
Коментари Харесай

НАСА ще отклони астероид, насочил се към Земята

Космическият транспортен съд Double Asteroid Redirection Test (DART) на НАСА  се насочва през днешния ден на задача в Космоса, за удари дребния метеорит Dimorphos и по този начин да отклони от орбитата по-големия Didymos. Въпреки че тези два близки до Земята обекта не съставляват непосредствена опасност за нашия свят, НАСА започва DART предходната година, с цел да тества техника, която един ден може да се употребява за отбрана на планетата, написа The New York Times.

DART би трябвало да се удари в Dimorphos със скорост 14 000 благи в час в 19:14 ч. Източно време. Медийният канал на НАСА ще излъчва  задачата.

През 2005 година Конгресът на Съединените щати даде мандат на НАСА до 2020 година да открие 90% от околните до Земята метеорити, които са задоволително огромни, за нанесат вреди и да унищожат цялостен град – става въпрос за скали с диаметър над 460 фута. Бюджетът за тази задача не бе по никакъв начин великодушен и тя остана на половина неизпълнена с още към 15 000 такива метеорити за разкриване.

Докато организацията търси в небесата смъртоносни галактически скални части, редом с това  разработва способи за реагиране против сходни закани.

Мисията DART надалеч не е трагична като кино лентата „ Армагедон “. По-скоро конфликтът през днешния ден е кардинална проява, че удрянето на идващ метеорит със снаряд може да го избута в друга орбита. За рисков срещуположен метеорит това „ бутане ” може да е задоволително, с цел да промени траекторията и да бъде избегнат директният удар.

Какво ще се случи по време на конфликта?

Целта на задачата е Dimorphos, дребен метеорит с диаметър към 500 фута, който обикаля към по-голям обект, метеорит с широчина половин миля, наименуван Didymos. Разделя ги разстояние от към 0,6 благи, като по-малкият изминава цялостната орбита към по-големия на всеки 11 часа и 55 минути.

На процедура DART ще е самоуправляващ се галактически кораб-камикадзе. Той ще бъде направляван от инженери от Оперативния център на задачата в лабораторията за приложна физика Джон Хопкинс в Мериленд, които значително ще бъдат просто фенове.

Камерата на DART няма да забележи Dimorphos като обособена точка от Didymos до към час преди конфликта. След това ще поправя траекторията на полета си, завършвайки с удар в него. „ Изключително мъчно е да бъде ударен доста дребен обект в Космоса, само че и ние ще го създадем “, означи Елена Адамс.

При сполучлив удар, както е планувано, орбитата на дребния метеорит ще се приближи до по-големия Didymos. Големината на смяната ще зависи от структурата и състава на Dimorphos.

Ако Dimorphos е корав и DART издълбае единствено дребен кратер, тогава смяната ще следва друга задача - два обекта, които се сблъскват и слепват. Тъй като DART се движи в посока, противоположна на Dimorphos, той ще отнеме част от ъгловия подтик на метеорита, принуждавайки го да се приближи до Didymos и да форсира.

Но в случай че дребният метеорит Dimorphos е единствено купчина парчета, арестувани от гравитацията, тогава ударът ще сътвори бездънен кратер и ще изпрати дъжд от парчета към Космоса. Тази каскада от скали ще бъде като тягата на ракетен мотор против метеорита. В този случай орбитата на Dimorphos ще се спусне още по-близо до Didymos.

Ще отнеме известно време, с цел да стане ясно сполучлива ли е задачата. Тя ще бъде следена и записвана от спътника LICIACube, който започва с DART. Сблъсъка, само че от по-далеч, ще следят и други галактически кораби, в това число галактическите телескоп Хъбъл и Джеймс Уеб. Телескопите на Земята също ще наблюдават за промени в затъмняването на Didymos, когато Dimorphos минава пред него.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР